начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

неграмотен

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


неграмотен

Мнениеот badu » 05 Сеп 2003, 13:49

колеги имам следния казус:
Възрастна жена подписва договор с едно от децата си с който му прехвърля цялата си собственост от притежавания от нея недвижим имот срещу издръжка и гледане.Така другото и дете остава без наследство защото жената вече е починала.Има една подробност: починалата е чужденка която от около 40 години живее в България и знае само говорима български но никога не е можела да чете и пише дори на собствения си език. Това означава ли че тя е неграмотна тъй като на договора сключен пред нотариус тя се е подписала но нотариусът така и не е разбрал че жената не е грамотна. Според ГПК в случай че лицето е неграмотно нотариусът вместо подпис го кара да положи пръстов отпечатък а това не е сторено. Може ли договорът да се обяви за нищожен от съда поради неспазване на процесуалните правила и как ще се докаже неграмотността на починалата предвид нейната смърт.
Благодаря предварително
badu
 

Re: неграмотен

Мнениеот МСМ » 05 Сеп 2003, 14:10

Мисля, че не.

Решение № 331 от 27.II.1967 г. по гр. д. № 2267/1966 г., I г. о.
"Съгласно чл. 151 ГПК полага се отпечатък от десния палец от лице, което не може да се подписва, а с приподписването от двама свидетели се удостоверява полагането на палеца от лицето, а не неграмотността му.
...като е могъл да се подписва, не е било необходимо да се спазват разпоредбите на чл. 151 ГПК. Тази разпоредба има предвид случаите, когато дадено лице не може да се подписва..."

От мен: смисълът на палеца явно е да може толкова ясно да се установи чий е (дактилоскопска ескпертиза), колкото и подписът позволява (графологична). Подписът е достатъчен, щом жената може да се подпише и подписът носи белезите на нейния "почерк" - слагам го в кавички, защото нали не може да пише.
МСМ
 

Re: неграмотен

Мнениеот ??? » 05 Сеп 2003, 21:13

Kak drugoto dete shte ostane bez nasledstvo, nqma li zapazena 4ast?
???
 

Re: неграмотен

Мнениеот PI4 » 05 Сеп 2003, 21:40

Пръстовият отпечатък се полага,когато неграмотността на едно лице му пречи да се подпише.В случая имаме подпис,който е напълно валиден.Има хора,които въпреки че са неграмотни,са се научили да се подписват и това не може да се оспори.Освен,разбира се,ако не се е подписал някой друг вместо нея,което често става,но щом е направено пред нотариус -подписът е валиден.Ако имате съмнения за престъпно обстоятелство,т.е.някой друг да е положил подписа,ще трябва да се докаже.
PI4
 

Re: неграмотен

Мнениеот МСМ » 05 Сеп 2003, 23:34

Ще остане. Няма запазена част. Няма откъде да я възстановява. Договорът за издръжка и гледане е възмезден.
Майката обаче не е ли постъпила малко гадно?
МСМ
 


Назад към Договор за издръжка и гледане


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron