начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

Доход от Европейски проект. Как да е официален???



Доход от Европейски проект. Как да е официален???

Мнениеот IrinaIlieva » 03 Юни 2008, 11:52

Здравейте:) Ако някой е наясно, моля за съвет. В момента съм по майчинство, но ми предложиха от време на време да превеждам и консултирам една холандкс фирма / няма офис или представителство в БГ/. Искат да ми плащат на свършена работа. Но не знам как да регистрирам после дохода си, че искам да си платя някакъв доход. Инче самите холандци естествено приемат и каквато и да е бележка. Но аз искам да е всичко изрядно и официално. Този проект е за 9 месеца и не е еднакво количеството работа през месеците.
Знае ли някой какво да направя и дали това ще повлияе на 22лв майчински дето ми ги дават от НОИ.
Благодаря :)
IrinaIlieva
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 20 Ное 2007, 21:28

Мнениеот diaida » 07 Юни 2008, 00:11

Ами като начало мисля, че би трябвало да подпишете граждански договор с холандската фирма с условията и редът по който ще работите за тях по съответния проект. Хубаво ще е този договор да е съставен от тях по съответния законен ред и да е заверен и легализиран. После се превежда и се заверява и в България и по този начин е валиден и за 2-те държави.
Предполагам там ще има и клауза как ще ви изплащат хонорарите - по банков път или други начини ...

А за останалото вижте "Закон за данъците върху доходите на физическите лица 2008. Закон за местните данъци и такси 2008" има и малка книжка,продава се на Славейков, ако сте от София http://www.book.store.bg/c/p-p/m-211/id ... -2008.html
може и да си я поръчате ...

ето и извадки:
Данък върху доходите на физическите лица



За годишното облагане и деклариране на доходите, придобити през 2007 г., се прилагат разпоредбите на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), в сила от 01.01.2007 г.

С данък върху общата годишна данъчна основа се облагат доходите на физическите лица, вкл. едноличните търговци, придобити от:

трудови правоотношения;

стопанска дейност като едноличен търговец;

друга стопанска дейност;

наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество;

прехвърляне на права или имущество;

доходи от други източници.

Срокът за деклариране на придобитите през 2007 г. доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, и срокъг за внасяне на дължимия данък:

е до 30 април 2008 г.

Ползвани Отстъпки

При подадаване на годишната данъчна декларация до 10 февруари 2008 г. - отстъпка 5 на сто върху внесената в същия срок част от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация.

При подадана годишна данъчна декларация в срок до 30 април 2008 г. по електронен път -отстъпка от 5 на сто върху внесената в същия срок част от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, при условие, че не ползват отстъпката от 5 на сто, предвидена за срока до 10 февруари.

Годишна данъчна декларация са задължени да подават и физическите лица, които през 2007 г. са придобили доходи, подлежащи на облагане с окончателен годишен (патентен) данък, и/или доходи от непреработена растителна и животинска продукция, придобити от лицата, регистрирани като тютюнопроизводители или земеделски производители, Годишна данъчна декларация са задължени да подават също местните физически лица, които през 2007 г. притежават акции и дялови участия в дружества, място на стопанска дейност, определена база и/или недвижима собственост в чужбина.

Не се подава годишна данъчна декларация от физически лица когато :

* са придобили доходи само от трудови правоотношения, при условие, че работодателят по основното трудово правоотношение е определил годишния размер на данъка за всички придобити през данъчната година доходи от трудови правоотношения и пълният размер на данъка за данъчната година е удържан до 31 януари на 2008 г., и/или
* необлагаеми доходи, с изключение на доходите от непреработена растителна и животинска продукция на лица, регистрирани като тютюнопроизводители или земеделски производители, и/или
* доходи, облагаеми с окончателен данък по реда на глава шеста от ЗДДФЛ.
* кагато физическо лице е регистрирано като едноличен търговец, но през 2007 г. не е осъществявало стопанска дейност и не е придобило други доходи, подлежащи на деклариране в годишната данъчна декларация.

Декларациите се подават:

* лично в офис на НАП по постоянен адрес на физическите лица и едноличните търговци или
* по пощата с обратна разписка. Вижте адресите и пощенските кодове на офисите на НАП или
* по Интернет с електронен подпис.

Прилагат се следните документи към годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2007 г.:

* служебни бележки по чл. 45, ал. 1 от ЗДДФЛ - за доходи от трудови правоотношения;
* служебни бележки по чл. 45, ал. 4 от ЗДДФЛ - за доходи от извънтрудови правоотношения и от друга стопанска дейност;
* годишен финансов отчет, включително приложенията към него - за доходи от дейност като едноличен търговец;
* копие от доклада по Закона за независимия финансов одит – за едноличните търговци, чиито годишни финансови отчети подлежат на задължителен финансов одит съгласно Закона за счетоводството;
* копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК;
* копия на документите, удостоверяващи направените лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане;
* декларация за ползване на данъчно облекчение за деца, с приложена към нея декларация от другия родител (приемен родител, близък или роднина), че същият няма да ползва данъчното облекчение за 2007 г.;
* копия на документи, удостоверяващи, че дареното лице е от изброените в ЗДДФЛ и че предметът на дарението е получен;
* удостоверения за размера на внесения данък в чужбина, издадени от компетентните власти на другата държава - когато на местно физическо лице е удържан данък в друга държава.
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител
 
Мнения: 2595
Регистриран на: 21 Май 2007, 14:57
Местоположение: Sofia

Мнениеот diaida » 07 Юни 2008, 00:18

http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135538631

ето го и закона
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител
 
Мнения: 2595
Регистриран на: 21 Май 2007, 14:57
Местоположение: Sofia


Назад към Право на ЕС


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 26 госта


cron