начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

Мога Ли да заведа дело в Стразбург.????



Мога Ли да заведа дело в Стразбург.????

Мнениеот nasko70 » 19 Дек 2006, 21:44

Преди три дни приключи една одисея.През 1994г бяхме обвинени в извършване на въоражен грабеж. Първото дело беше през на 24 .02.95 а последното на 13.12.2006г .Това са 11г и 10 месеца. И завърши с споразумение с прокуратурата.Та въпроса ми е мога ли да заведа дело по чл.6 за неразумни срокове.??? :D
Благодаря предварително
nasko70
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 19 Дек 2006, 21:33

Мнениеот plujo » 20 Дек 2006, 00:05

Кой съд одобри споразумението Ви? Колко време продължи досъдебното производство? Пускахте ли някога жалба за бавност?

ЕС в Страсбург разглежда дела, по които са засегнати основни човешки права и свободи, за които в собствената държава е изчерпана всякаква възможност за защита, т.е. вече няма инстанция, на която може да се обжалва постановеното решение. Друга предпоставка е от последното необжалваемо решение в България (или друга страна, подписала конвенцията) да не е изминала повече от 1 година.

Текста на конвенцията може да намерите на http://www.echr.coe.int/NR/rdonlyres/F8 ... ulgare.pdf
plujo
Младши потребител
 
Мнения: 33
Регистриран на: 18 Юни 2006, 12:10

Мнениеот xektor » 20 Дек 2006, 01:58

plujo написа:ЕС в Страсбург разглежда дела, по които са засегнати основни човешки права и свободи, за които в собствената държава е изчерпана всякаква възможност за защита, т.е. вече няма инстанция, на която може да се обжалва постановеното решение. Друга предпоставка е от последното необжалваемо решение в България (или друга страна, подписала конвенцията) да не е изминала повече от 1 година.


"ЕВРОПЕЙСКА КОНВЕНЦИЯ ЗА 3АЩИТА
ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ОСНОВНИТЕ СВOБОДИ
Член 35 Условия за допустимост
1. Съдът може да бъде сезиран само след изчерпване на всички вътрешноправни средства за защита, в съответствие с общопризнатите норми на международното право, в срок от шест месеца след датата на окончателното решение на националната инстанция."
Сключвайки споразумението Вие все пак сте намерили справедливо решение в рамките на страната.
Според мен, обаче може да си пуснете жалба, основана на чл. 6 от Конвенцията и да поискате обезщетение за стреса на който сте били подложен в този неразумен срок. Aко това е причинило и някакво документирано заболяване - приложете към жалбата и документите - решение на ТЕЛК, епикризи, изследвания и др.

Изтеглете формуляра на жалбата от тук:
http://www.cid.bg/pdf/FormulaireBUL.pdf

а тук е разяснителната бележка за попълването му:
http://www.cid.bg/pdf/NoteBul_final.pdf

Успех!!!
xektor
Младши потребител
 
Мнения: 37
Регистриран на: 24 Фев 2006, 23:06

Мнениеот nasko70 » 20 Дек 2006, 19:47

Благодаря за мненията както и за препратките.Може ли някои да ми посочи решения по дела за неразумни срокове, Както и има ли в българия инстанция която може до се произнесе относно сроковете и по кои закон . Аз не знам кои съд ще се поизнесе за нещо което не е регламентирано като срока в които трябва да приключи едно наказателно дело за да мога да изчерпя всички предвидени инстанции.
1. Съдът може да бъде сезиран само след изчерпване на всички вътрешноправни средства .
Има ли вътришно правни средства по отношение на неразумни срокове.
А споразумението е одобрено от окръжен съд.Писал съм доста жалби по повод бавенето на делото имам и отговори.Но не мога да ти кажа кога е завършило досъдебното призводство не съм сигурен.Знам само че се смениха два състава и ми доиде до гуша от разкарване.
nasko70
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 19 Дек 2006, 21:33

Мнениеот GG_BG » 20 Дек 2006, 21:11

Нямате вътрешноправно средство с което да получите обезщетение за това, че делото ви не е приключило в разумен срок. Закона за отговорността на държавата дава възможност да бъдат обезщетени лица срещу които е водено наказателно производство само ако не са осъдени. Така, че имата шестмесечен срок за да се обърнете към съда в Страсбург. Няма да намерите решение на този съд който да ви каже кой срок е разумен и кой не- зависи от спецификата на делото. Най общо казано съдът изследва това дело би ли могло да приключи в по-кратки срокове, ако съд, прокуратура и следствие си бяха вършили по съвестно работата. Но 11 години са си доста голям срок за каквото и да е дело.
Ако делото сега е приключило със споразумение може да се направи извода, че до неотдавна е било досъдебно производство. В такъв случай е вероятно държавата да направи възражение че през 2003г. е въвела чл. 239а от НПК който дава възможност да поискате делото да се внесе в съда ако са изтекло повече от 2 години от повдигането на обвинението. При което съдът дава двумесечен срок за внасяне на делото и ако това не стане то се прекратява завинаги. Та ако не сте се възползвали от тази възможност, държавата ще твърди, че сам сте си виновен за последните три години, но и без тях срокът не е малък
GG_BG
Младши потребител
 
Мнения: 39
Регистриран на: 29 Ное 2006, 00:54

Мнениеот nasko70 » 20 Дек 2006, 23:07

Благодаря за мнението Ви GG_BG .Считам че чл. 239а от НПК е не приложим тъи като делото отдавна е в съда но се отлага по всевъзможни причини свидетели,адвокати и тн.Ще опитам в стразбург.Но дали трябва да потърся адвокат или ще мога да се справа и сам.??
Можите ли да ми посочите някои които си пада подела в стразбург.
nasko70
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 19 Дек 2006, 21:33


Назад към Право на ЕС


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 35 госта


cron